Gezinstocht Zuidwest-Kreta

De ongerepte kust van zuidwest-Kreta: een wandel- en zeevakantie tegelijk.
 Onder wandelaars staat Kreta bekend als een schitterende bestemming, en de zuidwestkust hoort tot de hoogtepunten. Hier is geen kustweg, maar wel een wandelpad langs de zee. Waar je steeds weer stille baaitjes tegenkomt. En af en te een plaatsje met een vissershaven, waar wat pensions en hotelletjes zijn voor wandelaars en rustzoekers.
De enige drukte vind je hier in de beroemde Samariakloof, maar er zijn gelukkig ook nog andere prachtige kloven, waar het avontuurlijk wandelen is.
We maken langs deze kust een trektocht, die je kunt typeren als “bergwandelen aan zee”. Dat betekent: afwisselend wandelen, met af en toe een beetje klauteren, en steeds weer de mogelijkheid om de zee in te duiken. Geknipt voor kinderen dus – en niet alléén voor kinderen.
Twee of drie maal blijven we een dag over in dezelfde plaats, en maken dan een wandeling door een spectaculaire kloof of een ander stukje binnenland.
We verblijven in eenvoudige maar gastvrije pensions en kleine hotels, zonder luxe maar netjes. Met hartelijke mensen, waarbij je je meer gast dan toerist voelt.
We eten ‘s avonds – en soms overdag – in kleine restaurants en  eethuisjes, op een terras aan ze of op andere mooie plekken.
De traditionele Griekse en Kretenzische keuken is verrassend  veelzijdig, en bestaat anders dan vaak gedacht wordt niet voornamelijk uit gegrild vlees. We maken kennis met een groot repertoire aan groentegerechten, en natuurlijk met veel vis en andere zeedieren.
 Voor wie: fitte ouders met sportieve kinderen vanaf ongeveer 8 jaar.
Programma:
1. Vlucht naar Kreta, vervoer naar Chora Sfakion
2. Wandeling naar het volgende kustplaatsje, Loutro, daarna door naar de stille Likos-baai waar ons pension staat (10 kilometer, 300 meter stijgen en dalen).
3. Avontuurlijke wandeling omhoog door de Aradhena-kloof, en terug naar het pension (8 kilometer, 450 meter stijgen en dalen). Overnachting weer aan de Likos-baai.
4. Langs een eenzaam stuk van de kust, met weinig beschutting maar ook een pijnbomenbos, naar Agia Roumeli, en dan met de boot verder naar Sougia (13 kilometer, 300 meter stijgen en dalen).
5. Met de vroege bus het binnenland in, en dan door de kloof van Agia Irini terug naar de kust (13 kilometer, 250 meter stijgen, 750 meter dalen). Overnachting weer in Sougia.
6. Langs de kust naar Paleochora, de langste maar ook mooiste wandeling van de week, langs  de opgravingen van Lissos én langs schitterende zwemstrandjes (15 kilometer, 500 meter stijgen en dalen).
7. Een stuk het binnenland in, en dan over oude paden van dorp naar dorp en terug naar de kust (13 km, weinig stijgen, 350 meter dalen). Overnachting weer in Paleochora.
8. Naar het vliegveld en terugvlucht naar Nederland.
Waar: Tussen de plaatsen Chora Sfakion en Paleochora. Wie Google Earth heeft, kan met deze link de tracks van de wandelingen bekijken.
Aantal: ca. 12 deelnemer
Zwaarte: De afstanden zijn niet al te lang, van 8 tot 15 kilometer. Wel zit er nog aardig wat op-en-af in de wandelingen, met opgeteld stijgingen tot 500 meter per dag. De paden zijn vaak keiig, maar niet echt moeilijk. Daardoor zijn het middelzware wandelingen te noemen.
Over het algemeen zullen de paden geen aanleiding geven tot hoogtevrees, op enkele korte passages is wat aandacht nodig.
De bagage geven we mee aan de veerboten die langs de kust varen, zodat we met een dagrugzakje kunnen volstaan. Dankzij diezelfde boten kan iedereen ook te allen tijde besluiten om een of meer dagetappes over te slaan en met de bagage mee te varen.
 Begeleiding: Wim van der Laan, wandelgids en reisleider, ervaren met wandelreizen in Griekenland sinds 1991.
Vervoer: Vliegreis naar Kreta, ter plaatse waar nodig taxi’s, de veerboot en de plaatselijke lijnbus.
Meer informatie: Per e-mail (post@stambecco.nl of ga naar de contactpagina) of per telefoon (06 20 393 026).