Huttentocht Orobische Alpen

Voor deze huttentocht heb ik gekozen voor een oude liefde: de Bergamasker of Orobische Alpen.
In 1990 kwam ik voor het eerst in dit berggebied ten noordoosten van de Italiaanse stad Bergamo en ik vond het er meteen geweldig. Ik ben er dan ook vaak terug geweest en het is me nooit gaan vervelen.

Het is een prachtig gebied, waar je vooral heel veel door bergweiden loopt. Je kunt er ook erg genieten van de bloemen, waaronder een aantal bijzondere soorten, die alleen hier voorkomen en verder nergens ter wereld.
En verder is de sfeer er zo uitgesproken Italiaans. Het stadje Clusone, uitgangspunt voor de tocht, dateert uit de Middeleeuwen en heeft tegelijk het moderne Italiaanse levensgevoel, met koffiebarretjes, ijssalons en modewinkeltjes. En in de bergen zijn de hutten erg gezellig, niet in de laatste plaats door het goede Italiaanse eten en de goede Italiaanse wijn die er wordt geserveerd. Er komen ook, zeker vergeleken met het Valle d’Aosta en met de Dolomieten, weinig niet-Italianen.

Door het gebied loopt een doorgaande route van 9 etappes, de Sentiero delle Orobie, waarvan ik het eerste stuk in deze reis heb opgenomen. Daar zit een mooie opbouw in, van licht naar wat pittiger, zonder dat het héél zwaar wordt.

Uitgangspunt is de camping in Clusone, ook een echt Italiaanse camping met vooral veel stacaravans en één veldje voor tenten.  Ieder kampeert daar met eigen tent en uitrusting.
Van daaruit maken we één inloopwandeling en de volgende dag trekken we echt de bergen in.

Voor wie: ouders met kinderen vanaf een leeftijd van 8 à 10 jaar, sportief en met enige ervaring met wandelen in de bergen

Programma:
1. Ontmoeting op de camping in Clusone.
2. We rijden een stukje omhoog naar de Rifugio San Lucio (op 1027 m), en maken van daar af een inloopwandeling naar de Pizzo Formico (1636 m). Deze top (met een enorm kruis erop) ligt aan de rand van een groen bergplateau en biedt schitterend uitzicht op het dal waar Clusone in ligt, en op de wijde omgeving.
3. We reizen met de bus naar het bergdorpje Valcanale. Van daar lopen we in ongeveer 1½ uur naar de eerste hut, Rifugio Alpe Corte. Deze ligt op 1410 meter, onder de boomgrens – er groeit onder andere veel goudenregen in deze omgeving. Tijd genoeg voor nog een korte wandeling verder omhoog, naar het bergmeer Lago Branchino 300 meter hoger.
4. We stijgen naar onze eerste pasovergang, op 2139 meter. We hebben daar prachtig zicht op de Laghi Gemelli – dat betekent Tweelingmeren, maar sinds de aanleg van een stuwdam is het één groot meer geworden. Daarachter zien we volgende hut liggen: Rifugio Laghi Gemelli (1961 m). Maurizio is hier de hartelijke huttenwaard, bijgestaan door een prima kok. Op 20 minuten van de hut ligt een verscholen bergmeertje, Laghetto della Paura.
5. We wijken even af van de Sentiero delle Orobie, voor een variant die door het hart van het gebied gaat. We stijgen naar de Passo d’Aviasco op 2289 m, en dalen dan spectaculair af door het Val dei Frati, het Dal van de Broeders. Beneden ligt een mooi bergmeertje (wie durft erin?) en daarna stijgen we weer wat om uit te komen in de kom waar op 2015 meter de Rifugio Calvi ligt. Deze hut, waar we drie nachten blijven, is echt een familiebedrijf, met Claudio als huttenwaard en zijn vrouw als kokkin.
6. Vanuit de hut springt de Monte Madonnino meteen in het oog, en het is een prima doel voor een – niet al te lange – dagwandeling. Hij is 2502 meter hoog, niet moeilijk maar wel een échte bergtop, met een Madonna-beeldje erop. Het is ook echt een omgeving voor steenbokken.
7. Vandaag nog een rondwandeling vanuit de Calvi-hut. We kruisen het dal, met veel bloemen onderweg (waaronder het vertederende Orobische viooltje) en stijgen de andere helling op. Op de pas (ca. 2300 meter) prachtig zicht op het Lago del Diavolo, het Duivelsmeer, in de diepte, ingesloten tussen hoge bergwanden. Dan dalen we langs de helling af naar de Rifugio Longo, waar Enzo huttenwaard is. Hier komen veel Italianen speciaal naar toegewandeld voor de lunch, en dat is niet voor niets. Natuurlijk staan er vooral streekspecialiteiten op de kaart, waarvan de pizzóccheri de bekendste is. Langs de lage kant lopen we ’s middags terug naar de Calvi-hut.
8. Vanuit de hut doen we de laatste klim, naar de Passo Portula op 2273 meter. Vandaar begint de lange afdaling, eerst nog over een spectaculaire bergrug, langs bloemenhellingen, dan met een stop bij een meertje en een schitterende waterval, en tenslotte door het bos om te eindigen in het plaatsje Valgoglio. Alles bij elkaar een flinke afdaling van 1400 meter, maar we nemen er alle tijd voor. En op het dorpsplein van Valgoglio nemen we de bus terug naar Clusone.

Waar: Orobische Alpen, Lombardia, Italië; uitgangspunt: Camping Pineta, Clusone.
Wie Google Earth heeft geïnstalleerd, kan met deze link naar het gebied en de wandelingen.
Zwaarte: Stijging opgeteld per dag  450 tot 850 meter, afstanden 4 tot 12 km, 3 tot 7 uur onderweg (inclusief pauzes); extra opties mogelijk. Meest bergpaden maar ook blokkenvelden, mogelijk hier en daar nog een sneeuwveld. Rugzak 10 à 12 kilo (kinderen minder). Geschikt voor sportieve volwassenen en kinderen met een goede conditie, enige bergwandelervaring is een vereiste.
Aantal: ca. 12 deelnemers
Leiding: Wim van der Laan en een tweede begeleider
Uitrusting: Bergwandelschoenen, korte en lange wandelbroek, warme trui, regenkleding, zonnehoedje, rugzak, veldfles, lakenzak voor in de hut… Deelnemers krijgen een paklijst en desgewenst advies.
Vervoer: Vanaf Utrecht is het over de weg naar Clusone ruim 1100 kilometer.  Met de trein is het ook behoorlijk goed te bereizen via Milaan en (met de bus) Bergamo. Er zijn ook (zeer) goedkope vluchten op Bergamo, maar dan moet je wel echt lichtgewicht kamperen.
Vervoer ter plaatse: in het programma zitten ook een paar verplaatsingen met de auto, verder gaan we met de (lijn)bus aan het begin en het eind van de tocht.
Voorbereidingsbijeenkomst: Voor deze reis is er een bijeenkomst in juni, om met elkaar kennis te maken en te praten over het programma en de voorbereiding.
Meer informatie: per e-mail (post@stambecco.nl of ga naar de contactpagina) of per telefoon (06 20 393 026).