Huttentocht Valle d’Aosta

Stambecco organiseert meerdere huttentochten voor ouders en kinderen die de smaak te pakken hebben, de smaak van het bergwandelen én van de berghutten.

Het mooiste van zo’n huttentocht is misschien wel dat je meerdere dagen echt hoog in de bergen blijft, in de natuur – en wat voor natuur! Je komt op plekken die anders, vanuit het dal, veel moeilijker bereikbaar zouden zijn. Je geniet van de sfeer van de avondschemering en de ochtend in het hooggebergte. In de berghutten vind je een gastvrij onderdak met eenvoudig comfort, waar luxe totaal niet belangrijk is. Op de tocht van hut naar hut draag je je eigen spulletjes in je rugzak, maar heel zwaar hoeft die niet te zijn. Het is leuk om te merken hoe weinig je eigenlijk nodig hebt voor het maken van zo’n trektocht.

Stambecco Reizen heeft zijn naam te danken aan een voorliefde voor de Italiaanse kant van de Alpen en ook voor deze huttentocht gaan we naar Italië. In de noordwesthoek van Italië, tegen Frankrijk aan, ligt het Valle d’Aosta. En in het zuidwesten van dat gebied liggen de twee zijdalen Valgrisenche en Val di Rhêmes waar deze reis naar toe gaat.
Ook al is hier Franse invloed merkbaar, het blijft onvervalst Italiaans. In Aosta, de door de Romeinen gestichte stad, in de bergdorpjes in de zijdalen, en tot in de hutten toe. Vooral de Bezzi-hut staat bekend om het lekkere eten!

We ontmoeten elkaar op een camping, waar ieder met eigen tenten overnacht, en beginnen met een mooie dagwandeling om erin te komen. Daarna een dag rust en dan een tocht van vijf dagen, met een gîte d’étape en vier hutovernachtingen. De wandelingen zullen niet al te zwaar zijn (met mogelijkheden voor extraatjes voor de liefhebbers), maar ze lopen door een indrukwekkend berggebied met hoge toppen en gletsjers. En als de condities het toelaten komen we op grote hoogte, tot ruim boven de 3000 meter.

Voor wie: ouders met kinderen vanaf een leeftijd van 8 à 10 jaar, sportief en met enige ervaring met wandelen in de bergen

Programma:
1. Ontmoeting op de camping in Rhêmes-St.-Georges.
2. Wandeling van Rhêmes-Notre-Dame omhoog naar het topje Tête d’Entrelor (2580 m) en aan de andere kant weer naar beneden.
3. Rust- en voorbereidingsdag, met busjes naar Valgrisenche , overnachting in gîte d’étape.
4. Omhoog naar de berghut Chalêt de l’Epée (2377 m); met een lichte rugzak in de richting van de pas Colle Finestra (2847 m) en terug naar de Epée-hut voor de overnachting.
5. Over een prachtig hoogtepad, met als hoogste punt de Becca Refreita (2610 m), naar de berghut Rifugio Mario Bezzi (2284 m).
6. Hersteldag: met lichte bepakking vanaf de Bezzi-hut naar het “Groene Meer”, Lago Verde op 2650 m.
7. Het hoogtepunt – als de condities het toelaten: boven de grote gletsjer van Glairetta langs naar de Col Bassac Déré (3082 m), dan afdaling naar de Rifugio Benevolo.
8. Nog een mooie en ontspannen afdaling naar Rhêmes-Notre-Dame, terug naar de camping.
Wijzigingen voorbehouden!

Waar: Valle d’Aosta, Italië. Het uitgangspunt is de Camping Val di Rhêmes in Rhêmes-St.-Georges. Ieder kampeert daar met eigen tent en uitrusting. Eventueel zijn er in het dorp ook appartementen te huur.
Wie Google Earth heeft geïnstalleerd, kan met deze link naar het gebied en de wandelingen.
Zwaarte: Stijging opgeteld per dag 500-800 meter, afstanden 4 tot 12 km, 4 tot 8 uur onderweg (inclusief pauzes). Meest bergpaden maar ook blokkenvelden, regelmatig een sneeuwveld. Rugzak 10 à 12 kilo (kinderen minder). Geschikt voor sportieve volwassenen en kinderen met een goede conditie, tenminste enige bergwandelervaring is een vereiste.
Aantal: ca. 12 deelnemers
Leiding: Wim van der Laan en een tweede begeleider.
Uitrusting: Bergwandelschoenen, korte en lange wandelbroek, warme trui, regenkleding, zonnehoedje, rugzak, veldfles, lakenzak voor in de hut… Deelnemers krijgen een paklijst en desgewenst advies.
Voorbereidingsbijeenkomst: Voor deze reis is er een bijeenkomst in juni, om met elkaar kennis te maken en te praten over het programma en de voorbereiding.
Vervoer ter plaatse: In het programma zitten ook een paar verplaatsingen met de auto. Voor wie niet met eigen auto komt kan er daarom een klein bedrag bijkomen voor plaatselijk openbaar vervoer.
Meer informatie: per e-mail (post@stambecco.nl of via de contactpagina) of per telefoon (06 20 393 026).