Over Stambecco

Stambecco: Italiaans voor steenbok.

Als je deze prachtige dieren tegenkomt in de bergen zie je meteen hoe ze zich daar thuis voelen. Steenbokken bewegen zich met superieur gemak in alle soorten terrein, in de zomer en in de winter.

Steenbokken zijn ook een hoopgevend voorbeeld van succesvolle natuurbescherming. Eind 19e eeuw waren er nog maar enkele honderden van over in de Alpen, en alleen in het Italiaanse natuurgebied Gran Paradiso. Nu zijn er weer tienduizenden steenbokken, dankzij natuurparken en jachtbeperkingen.

Stambecco is kleinschalig

Onder de naam Stambecco zijn er een of twee handenvol reizen per jaar. Alle aandacht gaat uit naar kwaliteit en een persoonlijke benadering.
Ik organiseer en leid wandelreizen voor mensen die er plezier in hebben om actief bezig te zijn. Dat kunnen echt pittige tochten zijn, of reizen waar ook veel ruimte is voor andere dingen dan wandelen.

Op die reizen moet alles prima geregeld zijn. Ook als er uitdaging in een tocht zit, mag de veiligheid geen moment in het geding zijn. Er hoort ook veel flexibiliteit bij en waar mogelijk veel individuele ruimte. Iedere deelnemer moet zich vrij én verzorgd kunnen voelen.

Sinds 1991

Stambecco is in 1991 begonnen. In die jaren waren dat niet meer dan een of twee tochten per jaar, met kleine groepen. De meeste waren huttentrektochten aan de zuidkant van de Alpen, met een voorliefde voor Italië. Later kwamen daar bestemmingen in Zwitserland bij. In samenwerking met een Noorse collega verzorgde ik ook tourlanglaufreizen in het hoge noorden van Noorwegen.

In 2001 organiseerde ik voor het eerst een bergwandelreis voor gezinnen, en sindsdien is dat een specialiteit van Stambecco.
Maar Stambecco-reizen zijn er ook naar Zuid-Europa, met name Griekenland en Italië zijn mijn specialiteit. Naast natuur, cultuur en geschiedenis gaat daarbij veel aandacht naar de genoegens van de keuken; soms met professionele koks als begeleiders.

Voor veel van die reizen heb ik samengewerkt met De Wandelwaaier, reisbureau in wandelvakanties. Een aantal ervan was lezersreis van het buitensportblad Op Pad.

Sinds 2015 verzorg ik ook wandelreizen voor Asgard Reizen.

Wim van der Laan

Behalve met de reizen van Stambecco en als zelfstandig buitensporter, heb ik een schat aan ervaring opgedaan bij ThemaTours. Bij die specialist in comfortabele wandelreizen heb ik vele jaren gewerkt, als organisator, voorbereider en reisleider. Sinds 2006 werk ik alleen als zelfstandig reisorganisator onder de naam Stambecco.

Ik ben geboren in 1949. Sinds mijn studie aan de Landbouwuniversiteit Wageningen heb ik op heel verschillende plekken gewerkt. In 1990 heb ik ervoor gekozen om van wandelreizen mijn beroep te maken.
Daarbij word ik gedreven door liefde voor natuur en landschap. Ik weet veel van de flora en fauna van Alpen en Middellandse Zeegebied. Ook in taal en cultuur van die landen ben ik goed thuis.
Op buitensportgebied heb ik veel ervaring als alpinist en crosscountryskiër.