Wandelweek Virgental

Het Virgental in Oostenrijk is een geweldig gebied voor bergwandelen. Het maakt deel uit van het Nationalpark Hohe Tauern, en is helemaal gericht op natuurliefhebbers, wandelaars en rustzoekers.
Er zijn eindeloze wandelmogelijkheden, van tamelijk gemakkelijk tot behoorlijk pittig.
Het Virgental is dan ook super voor deze Stambecco-bergwandelweek, die opgezet is als een kennismaking met bergwandelen.

Ons basiskamp is op een rustige camping in het bovenste deel van het dal. De deelnemers komen met hun eigen tent; snelle beslissers kunnen ook kiezen voor het gezinshotel dat bij de camping hoort.
Van hier uit maken we dagwandelingen, eerst dichtbij en tamelijk licht, en dan hoger in de bergen en met meer hoogteverschil. We zorgen dat er genoeg tijd overblijft om te spelen en te zwemmen – het grote zwembad van Virgen is niet ver. Als we goed zijn ingelopen maken we een tweedaagse tocht, met een overnachting in een berghut.

Alles bij elkaar hebben we zo een programma dat niet te zwaar is en een goede opbouw heeft. De twee reisleiders zijn enthousiast, deskundig en ervaren, zodat de tochten veilig een leerzaam zijn. En natuurlijk staat het plezier voorop!

Voor wie: Ouders met kinderen in de leeftijdsgroep (globaal) 7 – 14 jaar

Programma:
In principe 5 wandeldagen (met tussendoor 2 rustdagen), waaronder één tweedaagse wandeling met hutovernachting.
dag 1. We ontmoeten elkaar op de camping en bespreken het programma en de wandeling van de volgende dag.
dag 2. Een gemakkelijke rondwandeling vanaf het nabijgelegen Prägraten: naar de ruïne van het middeleeuwse kasteel Rabensburg, eindigen bij het zwembad (325 m stijgen en dalen).
dag 3. Vanaf de camping door bossen en bergweiden omhoog naar de almhut Bodenalm en weer terug (400 m stijgen en dalen).
dag 4. Rustdag, ieder beslist zelf wat hij gaat doen.
dag 5. Met de huttentaxi naar de Wetterkreuzhütte op 2106 meter, wandeling via de Zupalsee naar de Merschenalm (600 m stijgen en dalen).
dag 6. Nog een rust/vrije dag.
dag 7. Met de huttentaxi naar de Johannishütte (2118 m), over de pas Türmlijoch (2772 m) naar de Rostockerhütte (2207 m); vanuit de hut naar het bergmeer Simonysee; overnachting in de berghut (900 m stijgen, 800 m dalen).
Dag 8. Vanuit de hut naar de top Rostocker Eck (2749 m); afdaling door het Maurertal terug naar de bushalte 600 m stijgen, 1350 m dalen) .
Als daar aanleiding toe is kunnen we uit nog veel meer wandelmogelijkheden putten.

Waar: Virgental, Oostenrijk
Standplaats: Camping en gezinshotel Replerhof, Prägraten (website)
Aantal: Minimaal 12 maximaal 20 (volwassenen/kinderen ca. 50/50)
Zwaarte: Stijging opgeteld per dag 325-900 meter, afstanden 7-14 kilometer, 4 tot 8 uur onderweg (inclusief – veel – rustpauzes). Gemakkelijke paden en bergpaadjes maar ook passages met keien en blokken, misschien hier en daar een sneeuwveld. Relatief lichte bepakking. Geschikt voor sportief ingestelde volwassenen en kinderen met een behoorlijke conditie, ook zonder ervaring.
Leiding: Wim van der Laan met een tweede begeleider.
Uitrusting: Eigen kampeeruitrusting voor op de camping. Bergwandelschoenen, korte en lange wandelbroek, warme trui, regenkleding, zonnehoedje, rugzakje, veldfles, lakenzak voor in de hut – bijna alles is te improviseren of te lenen, maar essentieel zijn passende bergwandelschoenen (hoogsluitend, goed profiel, ingelopen)! U krijgt een paklijst en we kunnen uitvoerig adviseren.
Voorbereidingsbijeenkomst: Voor deze reis is er een bijeenkomst in juni, om met elkaar kennis te maken en te praten over het programma en de voorbereiding.
Meer informatie: Per e-mail (post@stambecco.nl of ga naar de contactpagina) of per telefoon (06 20 393 026).